Menjawab Soalan 3 – Surat Penjagaan Anak Angkat.

Post ini adalah menjawab kepada email Pn. Jue mengenai contoh surat penjagaan anak angkat.

Berikut adalah email dari Pn. Jue

Subject: surat penjagaan

Message: salam,KM sy nak mengambil anak angkat dan sy nak bt surat hitam putih serah menyerah hak penjagaan.Untuk pengetahuan KM status si anak adalah anak luar nikah. Jika tidak keberatan boleh KM beri sy 1 cnth surat serah menyerah atau cadangan lain? segala candangan amat sy hargai…terima kasih

Menjawab kepada email Pn. Jue, KM pernah menjawab soalan dari beberapa pelawat blog ini yang mengalami situasi yang sama dengan Pn. Jue. Sebenarnya untuk mengambil anak angkat nie kena ada pantauan dari pihak professional yang uruskan seperti peguam.

KM melihat “anak luar nikah” atau dalam bahasa yang lebih sopan “Anak tidak sah taraf” ini ada 2.

Pertama : Mengambil “Anak tidak sah taraf” sebagai anak angkat yang dipersetujui oleh ibu kandung anak tersebut.

Kedua : Mengambil “Anak tidak sah taraf” sebagai anak angkat yang diuruskan oleh kebajikan masyarakat.

Tidak kiralah apa pun status anak angkat tersebut yang pastinya ada persetujuan antara ibu kandung atau dari pihak kebajikan. Kemudian barulah dirujuk kepada peguam untuk dapatkan surat akuan persetujuan tersebut.

KM tiada contoh surat tersebut. Mungkin kalau ada nanti KM akan postkan dalam blog ini.

Diharap jawapan ini dapat membantu.

2,815 total views, 2 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...8 Responses to “Menjawab Soalan 3 – Surat Penjagaan Anak Angkat.”

 • Thanks a lot for having share, a very useful article.

 • Abd Hafiz:

  Salam, boleh tolong emailkan contoh surat menyerah hak penjagaan (anak angkat) untuk saya jadikan rujukan. terima kasih.

 • Mama Ashraff:

  Salam…

  saya nak tanya…apa prosedur anak angkat…boleh ka terangkan step by step…

  baru2 ni saya menerima seorang anak angkat dari kenalan teman…ibunya belum berkahwin dan anak yang dilahirkan belum mempunyai sijil kelahiran….bayi skrg da berusia seminggu…apa yang perlu saya lakukan…imunisasi bayi juga belum dilakukan…harap dapat membantu….

  • KMCS:

   @Mama Asharff : Perkara pertama yang perlu Puan lakukan adalah daftarkan dahulu anak tersebut dipejabat pendaftaran. Ibu kandung perlu hadir sekali. Ini penting untuk membuat buku imunisasi bayi. Kemudian bawa ibu kandung anak tersebut kemana-mana pejabat peguam untuk membuat surat sumpah hak penjagaan anak kepada Puan.

 • […] Jue mengenai contoh surat penjagaan anak angkat. Berikut adalah email dari Pn. Jue Subject: surat Download Surat Penjagaan Anak Angkat. – Contoh Surat | […]

 • ang cuteness nman ni yona! hahaahha..nung makita ko ang nails hala natawa tlga ako.. LOL!maybe she’s adapting most of her kakikayan sa tvhehehe..

 • […] Jue mengenai contoh surat penjagaan anak angkat. Berikut adalah email dari Pn. Jue Subject: surat Download Surat Penjagaan Anak Angkat. – Contoh […]

Leave a Reply

Archives